dimecres, 11 de juny del 2008

Aerolínies menorquines

Que a ca Air Berlin han pixat fora de test ja ho hem vist tots. Per fer una mica de repàs al tema, deixo aquí l'enllaç de la notícia de Vilaweb i aquí el de la Vanguardia. Ara bé, per qui vulgui veure la llum i entendre el per què de tot plegat, recomano el mail obert d'en Partal, que deixo aquí. Ves per on...

Qui hagi seguit el tema, ja deu haver haver llegit que la polèmica s'ha escampat, i personalment me n'alegro força. Em faria molta il·lusió que la gent que té vols contractats amb Air Belin els anul·lés, però vaja, no sé pas si passarà, això. En tot cas, les declaracions idiotes d'aquell senyor han tingut un gran ressò i han generat moltes gueixes, que ja està bé.

Des de la Plataforma per la Llengua han engegat una campanya per comunicar el nostre malestar (per dir-ne d'alguna manera, suposo) al senyor Hunold enviant-li una carta. Per qui hi vulgui participar, la web de la campanya és http://www.plataforma-llengua.cat/airberlin/

La cosa deu haver començat a tenir efecte, ja que pel que es veu des de la companyia han suavitzat el seu punt de vista. Segons publica Vilaweb "Middelmann ha dit que 'algun dia' es farà servir el català als avions d'Air Berlin però que és 'complicat i difícil' establir una data concreta. Segons Middelmann, l'editorial del seu president no tenia intenció d'ofendre i ha dit la companyia té un respecte absolut per la cultura balear." Però jo crec que després de ficar la pota fins al coll com han fet, haurien de demostrar aquest respecte absolut accelerant el dia en que començaran a aplicar aquestes mesures concretes.

D'altra banda, hi ha una cosa que si no la dic revento. Ara mateix, acabo de llegir a la Vanguardia: "Por su parte, el presidente del Govern, tras subrayar la importancia de la aerolínea para Baleares y su 'buena' relación con las instituciones de las islas, ha asegurado que la carta remitida a Air Berlin era solo 'una invitación' y que hoy, en la reunión mantenida con Middelmann, ha reiterado la idea de continuar colaborando con la compañía." Què vol dir, solo una invitación?! Per què quan es tracta de la defensa del català, sempre fem només invitacions? Que se sàpiga, els governs legislen, que per això són! Si es tractés només de moure's segons el mercat, els governs no servirien per a res! Però resulta que hi són per posar lleis i normatives precisament perquè no imperi la llei del més fort. Tots els governs del món tenen legislació lingüística, l'espanyol també, per cert. Llavors, per què legislar a favor del català està tan mal vist, i hem d'anar sempre amb només invitacions, i amb cura que ningú s'ofengui o prengui mal?

En fi, que entre mig d'aquesta polèmica resulta que s'ha fet famós del vídeo de la cançó Aerolínies Menorquines. Bé, almenys algú ha sortit beneficiat de tot aquest rollo! Doncs millor per a ell :-) A mi el vídeo em sembla cutre a parir, però l'enganxo igualment perquè enmig d'aquest merder em sembla graciós i tot.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Malauradament, el problema no és d’aquest senyor alemany, el problema és ben nostre. Els que tenim la llengua catalana com a pròpia ens hem de treure aquesta pàtina adolescent que no vol deixar de ser allò que és, però ni molt menys ofendre a la “mare” (constitució). Fins que no es visqui la identitat sense complexos, no serem una nació adulta, i anècdotes com aquests continuaran sortint als diaris. Segons el meu parer, l’estat ideal de les coses, seria que aquest senyor alemany, si ha comès alguna infracció l’hagués de reparar, i sinó, doncs que ni sortís ni als diaris. I si la democràcia funcionés com cal, i si la ficció en la què vivim fos certa, el govern insular s’hauria de querellar contra el govern central per l’omissió en la defensa d’una llengua “constitucional”. Però això tornaria a ser una actitud que ofendria a la “mare”, per tant millor que surti als diaris. Tothom ofès, tothom content perquè pot dir que està ofès, i a esperar la propera agressió a la nostra identitat per poder dir que, sense ofendre a ningú, i dins el marc de la constitució, expressem, sens ànim d’anar més enllà, que no ens ha agradat gaire.

Anònim ha dit...

Vas veure la cançó d'aquesta gent de l'any passat? També era molt divertida... :-)