dimecres, 16 d’abril del 2008

el malson dels romans


còrsega em fascina. no us penseu, no hi he estat mai. el que em fascina és la imatge que en tinc. i no sé si deu ser del tot realista, perquè em sembla que va començar amb la lectura d'"astèrix a còrsega"... és un dels meus llibres de l'astèrix preferit. i no sé què hi tenia goscinny, però dins dels àlbus d'astèrix, el de còrsega és diferent. hi ha diferències objectives, com per exemple que no comença amb allò de "som a l'any II aC i tota la gàl·lia és ocupada pels romans. tota?". diria que és l'únic astèrix que no comença així. i també hi ha diferències més subtils, que no sé explicar, però crec que llegeixes aquest còmic i t'enamores de còrsega... potser el que tenia gosinny era un conveni amb el patronat de turisme? sincerament, no ho crec. insisteixo en dir que és un còmic brodat, i no crec que una cosa així es pugui fer només per diners.



la meva següent referència sobre còrsega va ser "l'enquête corse". una joia, una meravella, una pel·li que he vist uns 326 cops i encara em fa riure. no cal dir que aquesta pel·li contribueix molt positivament a forjar la imatge idealitzada que tinc de l'illa*...

hauria volgut posar-vos-en un fragment ben bonic, però la única cosa que he trobat al youtube és aquest tràiler screener ronyós... però vaja, us el deixo, a veure si us en podeu fer una mica la idea...




perquè es vegi que sóc una noia de món, he de dir que la pel·li es basa en el còmic de mateix nom. ara bé, tot i que en general prefereixo llegir còmics a mirar pel·lis, en aquest cas no és així. penso que el còmic està molt bé, però és que aquesta pel·li em fa riure tant i tant... en fi, que lliga perfectament amb el meu sentit de l'humor, què voleu que hi faci...



i a què ve parlar de còrsega, avui? o més ben dit, a què ve parlar de la imatge que en tinc? doncs perquè resulta que ahir vaig anar al súper i vaig comprar un pack de 8 iogurs danone taillefine, que no recordo com es diuen en castellà però segur que ja heu entès quins vull dir: aquests que són descremats i amb fruitetes dins. el cas és que al cartró que embolica els iogurs hi ha anunciada una promoció, que si contestes una enquesta entres en un sorteig d'un regal i no sé quines coses més. i la relació amb còrsega? doncs que a les bases de la promoció hi diu:

réservé a toute personne physique majeure résidant en France métropolitaine (corse comprise)


wow, o vaig molt despistada o diria que aquí hi diu "residents a frança, còrsega compresa...", no? immediatament em vaig imaginar una promoció semblant al sud de la frontera. una promoció dels iogurs danone on digués "residents de l'estat espanyol (sud dels ppcc inclòs)". inevitable somriure, eh?

no cal dir que els iogurs taillefine s'han convertit en la tercera referència de la meva imatge mitificada de còrsega... i és que potser sí que és el malson dels romans.





----------------------------------------------------
*pst-pst, si no l'has vista, jo la tinc doblada al castellà. si vols, quedem un dia i la mirem... ah, bueno, jo ja l'he vista, però no m'importa veure-la una altra vegada... no, no, que va...

30 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei!
Per mi aquest Astèrix és el millor! i la pel·lícula molt bona! Això que quan la vaig començar a veure... no les tenia pas totes!
Potser són dos elements claus que m'han fet pujar aquesta estima per Còrsega! No l'he trepitjada mai, però si ho faig de ben segur que em passa com a Sicília!

Anònim ha dit...

De l'Astèrix, m'encanta quan diu (ara no recordo exactament amb quines paraules) "és més fàcil matar un ase a cops de figa tova, que no pas de fer-li entendre".

D'altra banda una crítica: trobarias llògic ca algú fes faltas d'ortugrafía buluntariamén numés per questions astèticas? Doncs per què no tens respecte per les majúscules? Tenen menys dret d'existir que les eles geminades? És que no posar una majúscula darrere un punt és menys falta que, per exemple, escriure sense accents? Que potser a l'hora de corregir oblidar les majúscules "baixa menys" que errar en un pronom feble? Ho sento, però és que em posa nerviós veure còrsega en minúscules...

carme ha dit...

PER QUÈ NO ÉS INCORRECTE ESCRIURE-HO TOT EN MAJÚSCULES I EN CANVI SÍ QUE HO ÉS ESCRIURE-HO TOT EN MINÚSCULES?! HAURÉ DE PARLAR SERIOSAMENT AMB AQUESTA GENT DEL IEC. DE TOTA MANERA M'HAN FOTUT PROUS COPS DE FIGA TENDRA AMB EL TEMA COM PER QUÈ COMENCI ENTENDRE-HO... JURO SOLEMNEMENT QUE D'ARA EN ENDAVANT INTENTARÉ FER UN BON ÚS DE LES MAJÚSCULES I DE LES MINÚSCULES!

ARA BÉ, SENSE MUSA I BARALLANT-ME AMB LA CAIXA DE LES LLETRES, NO SÉ PAS COM ME'N SORTIRÉ... PERÒ PROMETO QUE HO INTENTARÉ, TOT SIGUI PER ACONTENTAR EL PÚBLIC... :-P

(Com que sóc una estúpida no em sé estar de recordar-te que els noms de persona també van en majúscula :-P).

Per cert, Xavi, m'alegra de veure't per aquí... bueno, suposo que ets el Xavi-Xavi, el d'Alemanya, no? --has vist quina A més majúscula? Fa mil segles que no et veig connectat al msn. Encara fas servir l'adreça d'aquell compte? És que properament baixo a barna i aquest cop sí que m'he recordat que tu hi ets i m'encantaria enviar-te un correu per quedar. Jo l'adreça de correu del compte de msn no la miro mai... Així que dona'm alguna pista, plis (i no em diguis que et truqui que només tinc el telf dels teus papis).

Mercè: Jo diria que tenim la mateixa imatge mitifcada de Còrsega!!! :-D

Anònim ha dit...

Hola Carmutxi, efectivament sóc l'alemany. I no sé què vols dir amb aquest "no em sé estar de recordar-te que els noms de persona també van en majúscula". si et refereixes al "xavier ha dit..." que encapçala el meu comentari, et diré que la colla de desagraciats que han programat aquesta mena de bloc que uses també passen de les majúscules com tu, perquè jo ho escriguí amb la X majúscula corresponent. I si ara estàs preparant una resposta de l'estil "sí sí... excuses", pots estalviar-la: si selecciones el text "xavier ha dit...", fas un ctrl+c i un ctrl+v, veuràs com per art de màgia apareix la meva majúscula que jo havia escrit de bell antuvi (i en canvi si fas el mateix amb altra gent que comenta, i no vull mirar ningú, veuràs que aquesta característica no es repeteix). Ergo, no és culpa meva que el meu august nom aparegui sense el respecte majúscul que mereix. q.e.d.

En tot cas m'alegra que hagis entrat en raó i a partir d'ara no et passis les recomanacions de l'IEC pel folre i àdhuc les manilles ;-) Jo també puc tenir alguns punts de discrepància amb aquesta patuleia, però velis nolis de moment són els que -lingüísticament parlant- manen.

Sí, encara uso la mateixa adreça de msn, però fa temps que no m'hi connecto, car he estat molt enfeinat amb la tesi, la qual per cert acabí despús-ahir (ara només em manquen les correccions i llestos). De fet, ara sóc a Alemanya, encara que el proper dilluns torno a trepitjar la nostra aimada (que no ensaïmada) terra catalana, o sigui que si dius quan vens, podem provar de fer un quelcom.

Abraçades!

Anònim ha dit...

No tinc el gust de conèixer en Xavier però cal dir, que avui, en llegir el comentari m'has encantat: gràcies Xavier per la teva aportació sobre les majúscules! esperava amb ansietat que algú increpés el tema. Jo, pobreta de mi, amb aquesta colla de lletraferits als qual no arribo ni a la sola de la sabata, no goso ficar-m'hi gaire, per allò de no fer públicament el ridícul. Sóc mestra, professora de Llengua Catalana, Postgraduada en Didàctica per a adults d'aquesta mateixa llengua (preciosa)i prou i... és clar, m'he atipat al llarg i ample de la meva vida professional a corregir, majúscules! també em posa nerviosa veure Còrsega i altres amb minúscula!
Sigui aquesta, la meva petita aportació a la reivindicació de les majúscules a l'interessant i lúdic blog de la Carme.

Anònim ha dit...

Xavier, Carme!
Si coincidiu els dos a Barcelona i us citeu i em voleu citar, i si puc, seria feliç, molt feliç, de retrobar-vos!! Ai, quina emoció!
Ja ploro i tot! Sóc de llàgrima fluixa!
Això de les majúscules i minúscules, Carme, estic amb tu. A mi no em fa res veure un text tot en caixa baixa! de fet els meus correus hi ha poques altes! Cadascú escriu com més li agrada!

carme ha dit...

ja ho veus, xavivi, aquí tens dues belles dames delint-nos per quedar amb tu! no et pots pas queixar, eh? així que ja pots començar a donar algun senyal de vida ben aviat!!!

Dési ha dit...

Bones!!!

Sé que he estat un xiquet perdudeta, pero he tornat ( els parcials no tenen compassió).
Referent al tema de la Corsica, nomès dir que l'imatge que en tinc té un cert aire de complicitat, em pasa sempre amb terrirtoris que em recorden al meu, i suposo que tal com em passa amb el meu, tot i que veig la realitat no puc deixar d'idealitzar-lo.

Ei, si voleu, amb els meus missatges us en podeu fer un fart de corretgir faltes ( sobretot accents ) es un tema que tinc pendent, que suposo que no trigaré gaire a posar-hi remei ( l'evidencia m'aclapara), però mentres duri, disfrute-ho!! ;P

Una ultima coseta, despres d'un mes sense actualitzar ( si, no tinc perdó, però entre canvis en els companys de pis i parcials, se m'ha passat el temps volant) com a molt tard el dilluns al matí podreu disfrutar d'una noticia, que segons el meu prisma no té desperdici, i seguir-la amb actualitzacions sino diaries quasi diaries, segons els resultats. Us en dono un pista, ahir dissabte vaig començar un esperiment sociologic, crec que no descobrira res de nou, però estic molt emocionada de poder provar a les meves propies carns la part positiva d'una teoria, de la qual fins fa 2 dies només en tastava la part negativa, sols dir-vos que les primeres reaccions no han tingut desperdici, fins i tot ha reaccionat el meu gat!!!

Per cert Xavier, ets el matemàtic que està fent la tesis a Alemanya?

Anònim ha dit...

Carmutxi, ja t'he dit per mail que si tot va bé em va bé quedar. Però ara falta saber què faré de la meva vida els proper dies.

Lamertx: no, que cadascú escrigui com més li agrada no. I si m'agrada acabar las paraulas femeninas plurals en -as, ho trobaràs bé?

Sí, Dési, sóc el matemàtic que fa (feia, estic en procés de tancar la paradeta) la tesi a Alemanya. Però em pregunto com ho saps tu això... XD Per cert, jo també sóc verge!

Anònim ha dit...

Ah, i Cercapau, gràcies pel suport! ;-)

Anònim ha dit...

I aquest comentari només l'afegeixo perquè la Carmeta estigui contenta i orgullosa de tenir tants comentaris en un sol post.

Anònim ha dit...

Heu vist que bo i generós que sóc?

Anònim ha dit...

:-)

carme ha dit...

Xavutximonamour!

Te'n donaria les gràcies, però ja sabem que a mi les coses m'agrada agafar-me-les pel cantó que talla, així que he interpretat que consideres que els meus posts no reben gaires comentaris, i que segurament és una indirecta per deixar clar que tinc el bloc poc al dia (els comentaris s'acumulen a la última entrada).

D'altra banda, com que has introduit el debat estèril de les majúscules (quin concepte més caduc!), penso que en realitat el tema de Còrsega no t'interessa i has decidit desviar-lo cap al teu cantó. I així entenc que el meu bloc et sembla poc interessant.

Finalment, veient que és el post més comentat però ningú no ha dit res de l'etiqueta dels Taillefine, arribo a la conclusió que el meu post no només no t'interessa a tu, si no que no interessa a ningú.

M'has destrossat el cor!

:-P

ps.- Segurament he parlat de tu amb la Dési. És que no puc parar de parlar de tu!!!! Ai, volia dir que ella està estudiant mates.
pps.- Mil felicitats pel tancament de paradeta. Wow!
ppps.- Ja ens diràs que té el teu director que no tinguem la Mercitx i jo...

carme ha dit...

Désirée!!! Ja ens tindràs al dia dels teus estudis!!! Però sobretot, procura no prendre-hi mal...! Per cert, amb tu també hem de quedar, eh? Et dic algo aquest migdia!

Anònim ha dit...

desi, ja et seguiré!
xavier, el tema de les -as finals, mira, ja em faria més mal!
i sobre els taillefine, carme, danone no ens ho farà mai! potser, els corsos han fet una campanya "no mengis taillefine". i la resta de corsos l'han seguida... no com aquí, que no se segueix res!
apa! fins ara!
[xavier, no et molestis amb mi per no posar majúscules, aquest comentari te'l dedico!]

Anònim ha dit...

xavier, per cert, fes-te un bloc! que vull criticar com escrius! ai, ai! no, no! que m'agrada com escrius i et vull cantar els goigs!

Anònim ha dit...

Carmòbil, veig que has interpretat correctament els meus posts. Me n'alegro sincerament :-)

Mertx, per què les -as fan més mal que les pobres majúscules? :-( les normes són les normes, tan en un cas com a l'altre. Encara un exemple millor: k pnses d l gnt k scriu axí? També és per qüestions estètiques, oi?

I per cert, el bloc ja el tinc, però és un bloc anònim. :P

Anònim ha dit...

Els posts se t'acumulen... XD

Anònim ha dit...

*posts -> comentaris

Dési ha dit...

Bones!!

Doncs la Carmeta ha fet l'apreciació correcte, pós si Xavier ( amb majúscula, has vist....) et conec perquè alguna vegada la Carme m'ha parlat de tu, perquè jo també estudio matemàtiques, amb més pena que gloria, però amb molta il.lusió i ganes... coses que passen.

Tranqui Carme, que no prenc mal, es que quin mes... buff com canvien les coses i les persones, la meva consciencia sembla que es redueix per moment, i fins fa dos dies no em preocupava però crec que estic començant a trepitjar la frontera entre alló legal i ilegal karmicament parlant...
Per cert bandarra que no m'has trucat... ja et trucaré jo, però si et truco i m'agafes el telefon es que estas per Barcelona, oi?! podriem quedar dimecres al matí o al migdia per anar a donar un vol per les rambles...
Ja saps que m'encanta regalar-te rosetes per Sant Jordi.
Ja parlem.

Anònim ha dit...

Ei Dési, i a quina universitat ho fas? Et falta gaire? jo que d'aquí poc seré un senyor doctor (caram, encara no ho sóc i ja se'm pugen els fums... :D) si et puc ajudar en res fes-m'ho saber!

Carme, vols arribar als 100 comentaris?

Anònim ha dit...

Osti!
És que sona fort això del Doctor Xavier! :-D
Estic ben emocionada! Quan presentes la tesi? Espera que no em presenti a veure't! :p

carme ha dit...

Xavium! Clar que se m'acumulen els comentaris! Em sembla evident que els senyors doctors esteu més ociosos que la resta dels mortals... "Better than a real job"? Uh-uh, a veure si resulta que sí que és veritat... :-P Ànims, que ja falta menys pel centenar de missatges!

Mertx, si hi vas avisa'm, que potser m'hi apunto! Segur que el Xavi agrairà tenir dues amigues vestides de cheerleader animant-lo entre el públic mentre presenta la tesi al tribunal. Oi que sí, oi que sí? :'D!

Dési, se'm va fer tard. Et dic algo avui, t'ho prometo!!!

Anònim ha dit...

M'estic pixant de riure XD (i ja en falten menys...)

Dési ha dit...

Ei, ei ei!!!

Sip, a la proposta de quedar, sip a l'oferiment d'ajuda ( de moment ha sigut un lapsus per mandra, el tema dels parcials, crec que vaig bé) i SI, SI, SI a fer de cheerleaders al costat del tribunal a la lectura de tesis d'en Xavier !!!!!
;P
Riure diuen que relaxa.... jiji

carme ha dit...

molt bé, doncs! amb la dési ja som tres cheerleaders a la lectura de tesi del xavi!!! qui més s'hi apunta? cheerleaders a la una, cheerleaders a les dues...

xavivi, espero que la teva universitat d'allà dalt sigui força conservadora... llàstima que no t'hi puguis apuntar tu també, estaries mono amb faldilleta i pompoms... i ànims, que ja passem del quart de centenar!

Anònim ha dit...

Sempre pot presentar la tesi amb els pompons i la faldilleta! :p
Xavi, Xavi, Xavi!

Anònim ha dit...

Home, si em presento amb pompons i faldilleta, a qui animaré? al meu profe a l'hora de posar la nota? XD

carme ha dit...

xavi, és clar...! anima'l a pujar i pujar la nota!!! i ànims també per a tu, que m'havies promès 100 comentaris i si no arriba a ser per aquest no arribes ni als trenta!