dijous, 29 de juliol del 2010

Limitant la democràcia

Ahir, hi devia haver diverses sessions en diversos parlaments del món, on els diputats devien discutir i votar les lleis que s'aplicaran en els seus territoris. Cada u les seves cosetes, fins aquí, tot normal. Entre aquests parlaments hi havia el de Catalunya, que va votar si calia seguir permetent que es fessin curses de braus en aquest territori, i el resultat va ser que no, que això s'havia acabat.

Al marge de si estem d'acord o no amb la reforma aprovada de la llei de protecció dels animals, hem de reconèixer, tots, sense excepció, que l'elecció dels diputats del parlament, el debat sobre la llei i la votació s'han fet mitjançant un procés democràtic que ben segur té moltes pegues, però que és semblant al de la resta de països que considerem democràtics. També s'ha de reconèixer que la llei resultant és semblant a les lleis de protecció dels animals de la resta de països de la UE. De manera que el procés s'hauria pogut portar amb tota normalitat i amb la mateixa discreció i indiferència (reconeguem-ho) que la resta de lleis que s'aproven cada dia a tot el món.

En totes les votacions sempre hi ha qui perd. I en aquest cas, un dels partits que ha perdut, s'ha ben emprenyat. Així que immediatament després de perdre, ja va córrer a anunciar que recorrerà aquesta decisió, que està molt bé jugar a autonomies, parlaments i democràcies, però tampoc no cal exagerar.

Em moro de ganes de veure què passa. Últimament estem trobant els límits de la famosa descentralització espanyola. Amb el tema de l'Estatut, ja ho vam veure clar. Però l'Estatut no és més que una llei abstracta, al cap i a la fi, qui recorda què hi deia? Ara, en canvi, som davant un fet concret: els catalans tenim dret a decidir pel nostre compte si es poden continuar fent curses de braus al nostre territori? Em deleixo per saber la resposta.